Handtherapie
Handtherapie is fysiotherapie special voor de hand. De hand is een uniek onderdeel van de mens en daarom is het heel belangrijk, dat je naar een gespecialiseerde handtherapeut gaat!
Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut en heeft zich door nascholing en klinische ervaring gespecialiseerd in de behandeling van hand, pols en arm.
Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. .
Berry van Teeffelen is bij Slot & Keerssemeeckers werkzaam als fysiotherapeut en Manueel Therapeut heeft in 2013 de opleiding handtherapie afgesloten. Hij werkt sindsdien ook als gespecialiseerd handtherapeut. Ook werkt hij sindsdien als docent mee aan de opleiding Handtherapie. Sinds 2019 is Berry ook CHT-nl gecertificeerd. Een landelijk keurmerk voor handtherapeuten.
Met welke klachten kan je naar de handtherapeut?
- Pijnklachten.
- Dove of tintelende vingers.
- Na een ongeluk(je) met je hand of vingers.
- Na een operatie.
- Carpaal tunnel syndroom
- Triggerfinge
- Malletfinger
Als je voor de eerste keer bij de handtherapeut komt, zal hij een vraaggesprek houden en een onderzoek doen. Daarna zal hij met je overleggen, wat je behandelmogelijkheden zijn.
Dit kan zijn: oa: mobiliseren, oefenen, rust, spalkje of brace.
Ook zal hij aangeven hoe lang de behandeling volgens hem gaat duren. Bij veel klachten is dit maar een paar keer. Na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling langer duren. Dus soms is handtherapie een langdurig en intensief traject, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren. Vooral in het begin is de behandelfrequentie heel hoog. Want juist in die periode is de meeste winst te behalen.